За клуба - история

Яхт клуб "Свети Николай" е създаден през 2009 година в град София като български ветроходен спортен клуб. Клубът има амбиции да развива този тип спорт, не само като спортни изяви и участия в български и международни регати, но и като богата тренировъчна програма, насочена предимно към деца и юноши.

През лятото на 2010 година ЯК "Свети Николай"спечели конкурс и успешно реализира първото обучение за деца "Аз обичам морето" в партньорство с Община Шабла. С голям интерес учениците от втори до единадесети клас преминаха лекциите по ветроходство, подводна фотография и теория на гмуркането, комбинирани с практически занятия по ветроходство, плуване и гмуркане.

Повече информация за откритията на малчуганите НАД и ПОД водата и техните новопридобити умения можете да откриете тук .

През пролетта на 2010 година по Яхт клуб „Свети Николай” организира първата по рода си в България Регата Мач рейс класове Мелжес -24 и Конрад 25 R.
Мач рейс е ветроходна регата, в която се състезават само две идентични ветроходни лодки. Мач рейс състезанията са много атрактивни за участниците и за зрителите, в сравнение с другите регати по ветроходство, тъй като гонките се извършват в близост до брега. Състезанието има свой собствен набор от правила, които са различни от редовните ветроходни състезателни правила и целят създаване на условия за много близки борби, агресивна конкуренция и търсене на оптимални маршрути и скорости за победа. Екипажът се фокусира върху работата в екип и използването на физически и спортни умения, за да спечели състезанието.


Повече информация за станалата вече традиционна ветроходна проява можете да откриете тук.